Etusivulle artikkelit galleria linkit tiedot

Raha-automaattiaiheisia patentteja internetissä:

Patentteja

Tiesitkö, että mm. Raha-automaattiyhdistyksen ja valitettavasti 2003 konkurssiin haetun Bellatrix Gaming Technology Oy AB:n raha-automaattiaiheiset patentit ovat julkisesti nähtävillä Patentti- ja rekisterihallituksen arkiston ohella myös internetin Espacenet-palvelussa. Palvelu käsittää ainakin eurooppalaiset, amerikkalaiset ja japanilaiset patentit tai useimmat niistä. Patentteja on tietokannassa yli 30 miljoonaa!

Patentteja löytää kätevimmin hakusanoilla "slots machine", "game, gaming machine", "pinball" ja "pachinko", jos myös japanilaiset pachinkopeleihin liittyvät keksinnöt kiinnostavat. Hakua voi tietty rajata vain suomalaisiin patentteihin. Nämä patentit tunnistaa myös FI-tunnuksesta patentin numerossa. FI-tunnuksen jälkeen on yleensä vuosiluku, joka vuoden 2000 jälkeen haetuissa patenteissa on merkitty kahden numeron sijaan neljällä numerolla. PRH:ssakaan ei oltu ennakoitu Y2K:ta. Tämä luku on ilmeisesti patentin myöntämisvuosi joka on yleensä eri kuin julkaisuvuosi.

Patenttihakemusten teksti voi olla usein aikamoista kapulakieltä ja asioista ei puhuta usein niiden omilla nimillä, koska patentin halutaan kattavan mahdollisimman laajasti aiheen eri sovellukset. Näitä ei välttämättä jaksa lukea juurta jaksain, mutta onneksi nettipalvelussa oleva aineisto on skannattua eikä pelkästään tekstimuodossa joten kuvia löytyy myös. Kuvat selventävätkin mainiosti patenteissa esiteltyjä ideoita ja tekstiä tavaamalla keksinnöistä saakin selvää. Espacenet-palvelun käyttöliittymässä on pikapainikkeet piirustuksiin ja kaavioihin.

Koska patentit tulevat vasta muutaman vuoden kuluttua hakemisen jälkeen julkisiksi, ei kaikkein uusimpia patentteja ole nähtävillä, mutta vanhempia, vielä voimassa olevia voi selailla palvelussa. Kaikkein vanhimpia, mekaanisiin pajatsoihin liittyviä patentteja ei myöskään nettipalvelussa ole, koska ne ovat jo vanhentuneita. Palvelussa on kuitenkin muutama vanhempi RAY:n elektroniseen jassoon liittyvä patentti, jotka on pyydetty käsittelyyn uudelleen. Oletettavasti siitä syystä, että elektroninen pajatso ideana tuli hedelmäjasson ja juhlapajatson myötä taas ajankohtaiseksi. Uudelleenhakuvuosien 1988 ja 1995 jälkeen onkin haettu 1996 useampi juhlapajatsoon liittyvä patentti. Juhlapajatsoon liittyvien patenttien lisäksi palvelusta löytyy muutama RAY:n hakema pajatsopatentti, joissa on esitelty idea. Ne kuitenkaan eivät ole tuotantomalleihin koskaan päätyneet. Yksi hauska idea on muuttuvat portit pajatsoon. Tämä ei liity siihen urbaanilegendaan, että pajatso muuttaisi porttien vaikeutta ja asentoa itsestään vaan portit olisivat jotenkin pyörivässä akselissa.

Patenttien skannaukset ovat PDF-muodossa. Kätevimmin dokumenttien katseleminen onnistuu suoraan internet-selaimesi ikkunassa, jos selaimeesi on asennettu Adoben tai jonkin muun valmistajan vastaava PDF-lisäosa. Mikäli sellaista ei selaimeesi saa tai et halua sellaista asentaa, voi dokumentit tallentaa omalle tietokoneelle ja katsoa niitä ohjelmalla, jolla dokumentit saa auki.

Patenttiaiheisia linkkejä:

Linkkejä kotimaisiin, pajatso- ja raha-automaattipatentteihin:

 • Numero - Hakija - Julkaisuvuosi - Vapaamuotoinen kuvaus (voi erota virallisesta, joka yleensä on "Pelilaite").
 • FI83709 B - RAY-1989 - Elektroninen pajatso.
 • FI94293 B  - RAY-1991 - Pelilaitteisto ja järjestelmä.
 • FI93501 - RAY-1993 - Pelilaitteen kolikoiden lajittelija.
 • FI93500 - RAY-1994 - Automaatin tiedonsiirtojärjestelmä ja sen varmistus.
 • FI97322 B - RAY-1996 - Pajatso, jossa voitonmaksu myös suuremmilla kolikoilla ilman hopperia.
 • FI96996 - RAY-1996 - Juhlapajatso.
 • FI96908 - RAY-1996 - Juhlapajatson voitonmaksu.
 • FI96907 B - RAY-1996 - Juhlapajatsoon liittyvä patentti.
 • FI96906 B - RAY-1996 - Juhlapajatson pelitaulun hyppyri. Yksinkertainen ja toimiva keksintö!
 • FI96905 B - RAY-1996 - Epäkeskosolenoidilla toteutettu elektromekaaninen voitonmaksu.
 • FI96147 - RAY-1996 - Pajatson pyörimällä asentoaan muuttava portti.
 • FI990028 - RAY-2000 - Ilmeisesti kolikoton peliautomaattijärjestelmä, jossa raha voidaan ladata tililtä puhelimitse.
 • FI991214 - Bellatrix-2000 - Menetelmä, jolla voi määritellä voitto-osumatodennäköisyyksiä pajatsoissa.
 • FI20000823 - Payazzo Finland Oy Ab-2001 - Pelilaitteen valvontamenetelmä.
 • FI110217 B - Bellatrix-2002 - Pelilaitteen ohjausyksikkö.
 • G07F17/32 - RAY-1983 - Coin operated prize dispensing projecting game.
 • FI96148C - RAY-1996 - Pajatson pidätysportti.


pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit