Virtuaalipajatsot testissä:Pajatso 2.7 for Mac:Macintosh -tietokoneille on saatavana Kari Kulmalan tekemä ilmainen pajatsopeli. Peli toimii todella vanhoissakin mac-tietokoneissa, joten sen pitäisi toimia myös emulaattoreissa, jotka matkivat Macin toimintaa. Peli vaatii uudemmissa Mac OSX -käyttöjärjestelmissä classic-tilan käynnistyksen ja kaikkein uusimmissa Macintosheissa peli ei välttämättä toimi. Peliä on kehitetty vuodesta 1993 vuoteen 1999, mutta silti kymmenen minuutin pikatestin aikana havaitsin pari pientä bugia. Viimeisellä kolikolla lyödyt voitot eivät aina rekisteröidy. Lisäksi, jos pajatso tyhjenee, niin voittoja ei edes merkitä nimellisesti, vaikka aidossa esikuvassa voitot maksettaisiin hopperilla. Pelissä on yksinkertaiset äänitehosteet, mahdollisuus omien mod-musiikkitiedostojen soittoon, mahdollisuus muokata ulkonäköä ja tehosteita sekä kolme eri vaikeustasoa, jotka vaikuttavat lähinnä kolikon kimmoisuuteen. Peli valitsee automaattisesti kieleksi suomen, jos se on tietokoneen kieliasetuksissa asetettuna. Muutoin kieli on englanti. Vaikka pelin säätimet ovatkin kiinteitä, pelissä on satunnaisuutta, joten optimikulmallakaan eivät kaikki kolikot päädy portista sisään. Epärealistisuutta luo tietenkin lyöntikulman vaihtelu, joka ei tietenkään oikeassa pajatsossa olisi mahdollista, mutta se tuo vaihtelua peliin. Peli on kokeilemisen arvoinen. Kannattaa kokeilla emulaattorillakin, koska tiettävästi muille tietokoneille ei ole tehty vastaavanlaista peliä, jos internet-selaimessa toimivia pelejä ei lasketa.
RAY:n MM-Kisapajatso internetissäInternet-selaimessa Shockwave-laajennuksella toimiva hieman nykyaikaisempi virtuaalipajatso. Vaikka ulkonäköön onkin panostettu, niin kolikoiden törmäysmallinnus on tehty hieman hutilosti. Kolikot usein lentävät porttien läpi miten sattuu ja käyttäytyvät muutenkin epärealistisesti. Äänitehosteet ajavat asiansa. Pelissä voi valita haluamansa peliasennon ja tavan, jolla lyöntirengasta lyödään. Asento vaikuttaa kolikon lähtönopeuteen ja kulmaan. Lähtökulman olisi voinut jättää pois, kun muuten on haluttu antaa realistinen kuva kisapajatson toiminnasta aina kolikoiden syöttämistä myöten. Lähtökulmahan oikeassa pajatsossa on aina lähes sama, riippumatta siitä miten rengasta lyödään. Tämä ruokkii edelleen joillekin iskostunutta virheellistä käsitystä, että pajatsossa voisi lyödä laakeita, kierteisiä yms. lyöntejä. Jotta pelaamaan pääsee, pitää olla yli 18-vuotias ja rekisteröityä RAY:n Pelaamoon. RAY tarkistaa rekisteröityjän iän sosiaaliturvatunnuksen perusteella.
lariq.netin nettipajatsoInternet-sivulla oleva pajatso, jossa vain painetaan nappia ja kone arpoo, voittaako vai ei. Omalla selaimellani pelissä ilmeni vika, jonka ansiosta rahat eivät huvenneet, vaikka hävisi. Kokeilla voi, mutta iloa on tuskin edes puoleksi minuutiksi. Sivu latailee lähinnä mainoksia ruutuun, joten peliä ei voi suositella.
Muut nettipajatsotJutun kirjoittamisen jälkeen nettiin on ilmestynyt ainakin RAY:n Pelaamoon Komeettajasson nettiversio, Tradekan nettisivuille Ykkösbonus synttäripajatso, Nostalgiapelien Viidenkymmenen pennin pajatso ja pari hieman yksinkertaisempaa flash-pohjaista peliä. Lisäksi myös PAF:n sivuille Pafjazzo, jota voi pelata rahasta tai ilmaiseksi. Pelaamoon pääsee nykyään vain rekisteröitymällä ja luovuttamalla henkilötunnuksensa. Tradekan synttäripeliä ei varmaankaan enää löydy heidän sivuiltaan ja Nostalgiapelisivuston pajatsoa olen hieman jäävi arvioimaan, joten laitan vain linkit alle: |