Etusivulle  artikkelit galleria linkit tiedot

Pelitarvikeostokset Japanista.

Alkusanat

Selailen välillä huvikseni japanilaisia nettihuutokauppoja ja niiden peliautomaattialueita. Joskus löytyy kaikkea suurta ja mielenkiintoista, mutta rahtimaksut olisivat hurjat. Pikkuesineet tulisivat tännekin sopuhintaan. Jokin aika sitten löytyi myyjä, jolla oli pari tutulta näyttävää manuaalia myynnissä. Myyjällä näytti myyntihistorian perusteella olevan hurja kokoelma kaikkea peliaiheista krääsää, joten päätin Japanissa asuvan tuttavan avulla kysellä, löytyykö omistamiini peleihin liittyvää tavaraa enemmänkin ja löytyihän sitä. Manuaaleja, pelihalleille ja jälleenmyyjille jaeltua promomateriaalia ja kankaisia mainoslippuja. Tavarat tulivat tuttavan avustuksella lopulta Suomeen, sillä harva japanilainen nettikauppias puhuu englantia ja vielä harvempi suostuu postittamaan ulkomaille. Krääsäähän tuo, mutta mukava lisä kokoelmaan.

Pelien kankaiset mainosliput

Japanissa on pitkät perinteet pystymallisille, kapeille lipuille. He kutsuvat näitä lippuja nimellä Nobori. Muoto johtunee perinteisestä tavasta kirjoittaa merkkejä ylhäältä alaspäin kapealle kankaalle tai käärölle. Noboreja on käytetty ainakin satoja vuosia - esimerkiksi samuraiden johtamissa taisteluissa taistelukentillä. Nykyään ne ovat varmaan suosituin tapa mainostaa niin ulkona kuin sisätiloissa. Samanmalliset liput ovat levinneet viime aikoina länsimaihinkin ja niitä näkee ulkotapahtumissa.

Japanissa erityisesti pelihallit houkuttelevat pelaajia sisälle kymmenillä lepattavilla lipuilla. Liput vaihtuvat kausittain kulloisenkin kampanjan tai uutuuspelin mukaan. Tästä syystä nettihuutokaupoissa on vanhaksi jääneitä, värikkäitä ja näyttäviä mainoslippuja yllin kyllin kaupan. Ne eivät edes paina paljoa, joten postimaksutkaan eivät päätä huimaa. Jotkut harrastajat ovat jopa tapetoineet pelihuoneensa näillä lipuilla.

Ostin kaksi lippua. Ne eivät tarkalleen mainosta pelejäni, mutta nimi ja hamot ja grafiikka ovat silti aika samat. Toinen mainostaa Sea Story -pelien kymmennettä juhlavuotta (pelini on New Sea Story) ja toinen mainostaa hedelmäpeliä nimeltä Giant Pulsar (pelini on Neo Magic Pulsar) sammakkohahmoineen. Myyjällä olisi ollut myös uudempaa Batman -pachinkoa mainostava lippu, mutta tämä lippu oli käytännössä vain mustakeltainen Batman -logo. Liput ovat värikkäitä ja aika suuria. Kooltaan noin kaksi metriä kertaa puoli metriä. Niissä on kiinnityslenkit, mutta pistin ne klipsuilla verhoiksi pelinurkkauksen ikkunaan. Verhoista ne menevätkin kokonsa puolesta. Liput tuoksuivat tullessaan tupakalta, joten ne ovat olleet pelihallissa sisällä, mutta kylmä pakkasilma tuuletti hajut pois. En uskaltanut huuhdella lippuja vedessä, sillä grafiikka näytti olevan tulostettu suoraan kankaaseen. Ties vaikka väriä olisi huuhtoutunut pois, vaikka säänkestäviksihän nämä kai tehdään.

Pachinkokehysten manuaalit

Pachinkopeleihin ei ole tiettävästi saatavilla kuin pelilaudan osia koskevat peliohjeet, mutta pelilautaa ympäröivää kehystä varten toimitetaan pelihalleille manuaalit. Tämä siitä syystä, että kehys tekniikoineen voi pysyä hallissa pitkiä kausia, mutta siihen asennettava irtonainen pelilauta vaihtuu melko tiuhaankin. Pachinkokehyksen manuaali käsittelee tarkasti käyttöönoton, pelilaudan asennuksen, päivittäiset ja muut huoltorutiinit. Manuaalissa selitetään liitännät, kytkimet ja mahdollisia vikatilanteita varten vikakoodit ratkaisuineen. Vianhakuopas ja yleisimpien osien varaosanumerot löytyvät myös. Kaikki tietenkin japaniksi, mutta vian sattuessa varmasti kääntämisinto kasvaa. Valmistaja itse tuskin toimittelee varaosia, mutta Japanissa on paljon käytettyjen kauppiaita, jälleenmyyjiä ynnä muita romuvarastoja, joista osanumerolla löytynee oikea osa varmimmin. Vaikka pelien ulkonäkö vaihtelee voimakkaasti vuosittain, pysyvät samalla valmistajalla kuoren alla olevat yleisosat yleensä melko samoina pelisukupolvesta toiseen. Sama juttu kuin flippereissä. Perusosat vuodesta toiseen samat vaikka pelikohtaisia erikoisosia onkin. Myyjältä löytyi manuaalit Sanyo Spirits, Heiwa Hotaru ja Sankyo Victory -mallisiin kehyksiin eli jokaiseen Pachinkooni.

Pelien promomateriaali ja pelioppaat

Pelivalmistajat promoavat uutuuksiaan ja tulevia pelejä esimerkiksi pelimessuilla. Lisäksi materiaalia jaetaan tietty suoraan ulos. Jälleenmyyjille, pelihallien edustajille ja pelimedialle jaetaan myös promopaketit, joiden kuluissa ei yleensä säästellä. Promomateriaali sisältää yleiskuvauksen lisäksi yleensä aika yksityiskohtaisen selostuksen pelin jipoista ja "salaisuuksistakin". Jotain, mitä pelaajille ei välttämättä esitellä. Tämä on tuttua esimerkiksi konsolipelimaailmasta ja onhan ennen muinoin flipperivalmistajatkin tuottaneet promomateriaalia tulevista peleistään. Kaikenlaista krääsää, joka nyt on arvossaan keräilijöiden keskuudessa. Ostin kalliin oloisen promovihkosen, joka esittelee Magical Carpet -peliä sekä Neo Magic Pulsar peliä jippoineen. Näissä oli kuvia yllätysmoodeista, joita ei ole vielä vastaan tullut, vaikka ahkerasti olenkin pelannut. Batman -pachinkon promomatsku oli CD-ROM -levyllä ja tietokoneeseen laitettuna aukesi multimediaesitys, jossa pelin sääntöjä ja sen efektejä sekä moodeja esiteltiin lyhyiden videopätkien saattelemana. Levyllä on myös muuta promomateriaalia kuten painolaatuisia logoja, valokuvia yms. Alla levyltä löytynyt mainospätkä.

Linkkejä:

  • YouTube - Japanilaisen harrastajan pelihuone, jossa myös Noboreja seinällä.
  • YouTube - Nobori -lippuja selitettynä Japanissa asuvan ulkomaalaisen silmin.
Heiwa Hotaru, Sankyo Victory ja Sanyo Spirits -pachinkokehysten manuaalit.


Manuaalit sisältävät mm. käyttöohjeet, vianhakuoppaan, varaosanumerot ja paljon muuta.


Neo Magic Pulsar -pelin esite pelhalleille ja fanituoteluettelo pelaajille.


Neo Magic Pulsar -pelin esite ja luettelo avattuna.


Kankaisia pelihallien mainoslippuja (Nobori). Koko noin 200x50cm.


Magical Carpet -pachinkon esite.


Batman -pachinkon promomateriaalia ja CD-ROM pelihallien käyttöön.
pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit