Etusivulle  artikkelit galleria linkit tiedot

Pelikonepeijaiset 2008 Voionmaan Opistolla 18-20.07.

Vanhoja pelejä, mikrotietokoneita, pelikonsoleita, peliautomaatteja sun muuta retropelaamista harrastavat Pelikonepeijoonit ovat jo joitakin vuosia järjestäneet Peijaiset -nimistä partya eli tapahtumaa kaikille retroilusta kiinnostuneille. Tänä vuonna viikonlopun mittainen tapahtuma pidettiin heinäkuussa Ylöjärvellä, Voionmaan opistolla.

Salin puolelle saatiin koneet viriteltyä.
Museo. "Design" -Amiga, josta sai pulittaa normaalia kalliimman hinnan. Olisi pitänyt olla kyllä toisinpäin.

Tapahtuman ideana on, että ihmiset voivat halutessaan tuoda mukanaan vanhoja mikrotietokoneita, pelikonsoleja, peliautomaatteja ja muutakin harrastusta sivuavaa tavaraa. Yleensä vähän retrompaa - niitä, joiden kanssa on nuorena häärätty. Viikonloppu sitten kuluu näiden viihdykkeiden parissa puuhaillen, pelaten, jutellen, grillin antimia ja nestemäisiä virvokkeita unohtamatta. Muutkin kuin muumijuomat ovat tapahtumassa sallittu. Paikalla on totuttuun tapaan myös DJ, asiaan kuuluvaa paheellista rytmimusiikkia ja tietenkin mitä erilaisimpia kilpailuja. Tapahtuman järjestäjät olivat myös koonneet pienimuotoisen museon, jossa oli mm. vanhoja mikrotietokoneita. Paikan päällä oli myös tavaratori, jossa menneiden vuosien aarteet vaihtoivat tiuhan omistajaa.

Museo. Commodore PET, VIC-20 ja muita vanhoja laitteita.
Museo. Last Ninja 2 -pelin mukana tuli shuriken ja musta huppu.
Museo. Mustanpuhuva Commodore 16 ja muita laitteita.

Itse en päässyt tutustumaan kuin ensimmäisen illan tarjontaan ja ilman omia romuja, mutta ihan hyvä kuva tapahtumasta jäi. Ensimmäisenä iltana aikaa kuluikin yllättäen kotona ja leffateatterissa peliautomaatteja pelaten, mutta pian päästiin lähtemään kohti Ylöjärveä. Opistolla porukka aluksi kantoi kamaa sisälle saliin, mutta pian kaikkien päästyä paikan päälle ja saatua koneet tulille, tunnelma alkoikin lämmetä. Grillauksen ja alkunesteytyksen jälkeen ihmeteltiin radio-ohjattavia autoja pihalla ja hyppyrikin saatiin viriteltyä pihalle. Illan viiletessä pian siirryttiin sisätiloihin ja vuorossa oli 2vs2 NHL Open Ice -turnaus vanhalla kolikkopelillä. Turnaus meni meidän joukkueelta vähän penkin alle, mutta ei se mitään. Selitykseksi voisi sanoa, että tuli valittua liian samanvärisiä pelipaitoja kantavat joukkueet. Tottumattoman silmä vähän heitti - varmaan myös sillä juomalla oli vaikutusta asiaan. Salin puolella ryhdyttiin pelaamaan vähän uudempaa Xbox 360:n Call of Duty 4:sta isolla screenillä ja neljään osaan jaetulla ruudulla. Pelin PC-versio oli minulle ennestään tuttu klaanimatseista, joten karvaan lätkätappion haavoja sai paranneltua Lähi-Idässä, jenkkipojuja lahdatessa. Täytyy silti vielä todeta, että aika nappi pohjassa juoksemista peli oli, sillä padilla ohjaaminen oli todella kankean oloista hiireen ja näppäimistöön tottuneelle.

Museo. Näitä on tullut itsekin käytettyä. Arska oli kova nepallakin.
Modattu Vectrex -pelikone ja monen pelikasetin Nintendo, jollaisia näki mm. kodinkoneliikkeissä.
2vs2 NHL Open Ice -turnaus käynnissä.

Museossa oli hauska huomata, millaiset ohjevihkoset ja kotelot parissa omassa Commodore 64 -pelissäni pitäisi ollakaan. Pelit olivat nimittäin joskus päätyneet minulle käytettyinä ilman sellaisia. Myös mustanpuhuva Commodore 16 sai kyyneleen silmäkulmaan. Sitäkin kaverilla ihmeteltiin joskus 80-luvun lopussa, vaikka Commodore 64:set olikin jo monilla. Tapahtumassa minulle myös esiteltiin, miten Commodore 64:ään saa kiinni SD -muistikortinlukijan. Hieman suuremmalle muistikortille mahtunee varmaan kaikki nepan pelit ikinä. Kalliinpuoleinen laite lienee lähiaikoina pakkohankinta, jos haluaa säilöä vanhat aarteensa toimivassa muodossa. Levykkeiden ikä lienee rajallinen. Myös 8-bittisen Nintendon pelejä tuli pelailtua. Rock Band -pelin rumpusettiin ja Wii Fit -lautaan olisi ollut mielenkiintoista myös tutustua, mutta omalla kohdalla aika ei riittänyt.

Välillä muumijuomaa ja grillausta.
Radio-ohjattavia autoja ja muto.
Virallinen kisakissa.

Viikonlopun aikana kuitenkin kuulemma kisailtiin mm. disketinheitossa, musiikkisävellyksillä, grafiikalla ja jonkinlainen wild -demokisakin oli ollut. Hauskaa oli ollut. Majoitus oli ilmeisesti läheisen asuntolan tiloissa, joten tältäkin osin tapahtuma oli hyvin järjestetty. Salissa oli langaton netti ja ruuanlaittomahdollisuuskin löytyi, joten tapahtumaa voi suositella pidempääkin saapuville. Ehkä ensi vuonna uudelleen...

Linkkejä:pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit