Etusivulle  artikkelit galleria linkit tiedot

Lisää japanilaisista peleistä

RAY:n parempaa pajatsouutisointia ja muita aiheita odotellessa japanilaisia pelejä (taas). Olen kerännyt alle sekalaisen kokoelman mielenkiintoisia linkkejä peleihin liittyen. Kaikkea, mitä netissä on tullut vastaan. Mitään isompaa juttua näistä ei saa, joten kaikki samalle sivulle yhdistettynä. Ole hyvä!

Valmistukseen liittyviä sivuja

Tällä sivulla esitellään Sammy -valmistajan pääkonttoria, mutta myös pachinkojen ja pachislo -hedelmäpelien valmistusta. Sivuilla on videot eri valmistusprosesseista. Mielenkiintoista oli huomata, kuinka automatisoitua tehtaan toiminta oli verrattuna esimerkiksi flippereiden valmistukseen, jossa lähes kaikki kootaan käsin. Tosin tehtaiden ja yritysten mittakaavatkin ovat hieman erilaiset. Yhteneväisyyksiä flippereihinkin on. Pachinkojen pelilaudat valmistetaan ja työstetään hyvin samalla tavalla kuin flipperien pelilaudat. Tosin yhdessä pelissäni lauta ei selvästikään ole silkkipainettu vaan pelikentän merkinnät ovat jonkinlaisessa laminaatissa, joka on liimattu vaneriin päälimmäiseksi. Avautuvalla sivulla paina vasemmanpuoleista vihreää nappia saadaksesi videokierroksen tehtaaseen. Omaan ikkunaan avautuvan virtuaalikierroksen vaiheita voi valita ikkunan yläreunan välilehdistä, jos esimerkiksi pääkonttorin esittely puuduttaa. Viimeisellä välilehdellä on pieni peli, jossa voi yrittää muistella pelien valmistusprosessien oikeaa järjestystä.

Muita vastaavia tietosivuja:

Mutta kuinka ne kuulat sitten tehdään? Niissähän on jopa pelihallien logoja ja muita tekstejä - joskus jopa värillisinä. Entä värilliset kuulat? Sellaisiakin on. Erittäin seikkaperäinen selitys animaatioineen löytyy tältä sivulta:

Saattaa olla, että myös kuulalaakerien kuulat ja flipperin kuulat valmistetaan tällä tavalla. Tehdas valmistaa kaikenlaisia kuulia kaikenlaisista materiaaleista, joten ihan mahdollista. Kuulalaakereissa toleranssit ovat pelipalloja kireämmät, valmistusprosessi vaativampi ja raaka-aineet tarkoin määriteltyjä ja kalliimpia, joten niiden korkeampi hinta selittyy siten. Kuulalaakereita ei siis kannata ostaa pachinkon kuuliksi ellei halua köyhtyä todella paljon. Tosin ne kestävätkin sitten eliniän.

Peliohjeita:

Lukuisia peliohjeita löytyy melkein mistä vain, kun jaksaa etsiä. Tunnusomaista on, että länsimaisille tehdyissä ohjeissa muistutetaan hihitellen siitä vähän salamyhkäisestä pelihallin ulkopuolella olevasta vaihtoluukusta, mutta japanilaisissa ohjeissa ei sitä koskaan mainita. Ysisormisetiinkin saatetaan vaihtelevasti viitata.

Maruman -pelihallin tytöt näyttävät, miten homma pelihallissa toimii. Pelihallin ruoka- ja juoma-automaatitkin toimivat tarvittaessa kuulilla.

Ja sitten näytetään, miten peliä pelataan. Näköjään ei saa enää varata peliä vessareissun ajaksi laittamalla jotain henkilökohtaista pelin kuulakaukaloon. Ennen on ollut kuulemma tapana laittaa esimerkiksi kännykkä(!) tai röökiaski kaukaloon siksi aikaa, kun käy asioimassa.

Pelihallijärjestelmät

Peli- ja erityisesti pachinkohallien järjestelmät ovat kehittyneet viime vuosina. Erityisesti pelaajille avoimempaan suuntaan. Pelihallijärjestelmän tehtävänä on paitsi syöttää sähköä ja kuulia peleille sekä huolehtia hävittyjen kuulien kierrättämisestä, myös tuottaa tarkkaa tilastotietoa operaattorille.

  • Sanyobussan - Sanyon oma järjestelmä esiteltynä.
  • Joyco - Usean eri valmistajan laitteiden kanssa yhteensopiva järjestelmä.

Järjestelmässä pelit ovat vieritysten ja niiden takana on 24 voltin syöttöjännite peleille ja muille laitteille, kuten kortinlukijoille ja laskureille. Tästä syystä kotikäytössä muuntaja on välttämätön, koska peli ei niitä sisällä. Järjestelmän yläosassa on suuri säiliö kuulille, josta pelit täyttävät kuulahopperinsa tarpeen mukaan. Pelit osaavat viestiä, kun hopperi on täynnä. Kaikkien pelien hävityt kuulat valuvat alempaan säiliöön, josta ne nostetaan takaisin ylös. Usein järjestelmän yhden yksikön päädyssä on järjestelmään kytketty automaatti, johon voitetut kuulat viedään laskettaviksi. Automaatti joko tulostaa kuitin tai tallentaa voitot pelaajan muovikortille. Nähtävästi lainsäädännöstä johtuen voittoja ei vielä saa suoraan kortille krediitteinä.

  • YouTube - Maruman. Pachinko pelihallijärjestelmässä kiinni.
  • YouTube - Maruman. Pachislo -hedelmäpelin sielunelämää.
  • Ohira Syukai - Pachinkomaailman Happ tai Suzo. Varaosia, työkaluja, peliaiheisia palkinto- ja mainoskrääsää.

Järjestelmä pitää kirjaa pääpiirteittäin, mutta tarkka tieto tulee suoraan peliautomaateilta. Tätä tietoa on mahdollista lukea myös kotikonstein, mutta se vaatii aika paljon säätämistä. Tilastotietojen avulla voidaan selvittää, kaipaako jokin automaatti säätämistä suuntaan tai toiseen. Lähinnä naulojen oikomista, sillä sinetöityyn elektroniikkaan ei voi kajota. Valmistajahan kertoo laskennalliset antosuhteet eri peleilleen.

Pelien säätäminen ja otollisiksi löystyneiden pelien hakeminen useiden joukosta on aiheuttanut keskustelua ammoisista ajoista lähtien. Viime vuosina pelihallit ovat huomanneet, että karkeaa pelikohtaista tilastotietoa kannattaa näyttää myös pelaajille. Hedelmäpeleissä on yleensä riittävästi nappeja ja selkeä näyttö, jonka avulla esittää tilastoja voitoista, häviöistä, suurten voittojen suuruuksista ja viimeisimpien suurten voittojen ajankohdista. Pachinkoissa tähän ei yleensä ole mahdollisuutta, joten pieni lisälaite automaatin ylle on tarpeen. Laitetta kutsutaan Battle Counteriksi ja sen avulla voi järjestää myös peliturnauksia. Järjestelmä on lähestulkoon standardoitu ja kaikissa moderneissa pachinkoissa on jonkinlainen liitäntä sille. Laite muistuttaa melko paljon Sternin flippereihin asennettavaa Tournament -näyttöä ja on siinä RAY:n Pelihenki -tyyppisiä ominaisuuksiakin himopelaajille. Laitteen avulla voi seurata usein tuntienkin mittaisen pelisessioiden voitollisuutta ja kestoa. Seuraava pelaaja voi tarkistaa, onko automaatti ollut anteliaalla päällä ja päättää pelaako kyseistä yksilöä sinä päivänä.

Asahi Miina -turnausnäyttö:

Kanta-asiakkaiden eli muovikortin hankkineiden pelaajien pelimääriä ja voittoja voidaan seurata myös ja tuottaville pelaajille voidaan myöntää kanta-asiakasetuuksia. Kortti on henkilökohtainen ja viimeaikoina sormenjälkitunnistus on yleistynyt järjestelmissä. Tällä pyritään ehkäisemään useitakin lieveilmiöitä.

Vaikka kortti onkin tätä päivää, niin setelinlukijat ja jopa kolikkovehkeet eivät ole vielä kadonneet maisemista. Moni haluaa vain hieman ohimennen istue pelin ääressä. Seuraavassa videossa esitellään erityyppisiä tapoja ostaa kuulia peliin.

Kun kuulia ei valu pelaajille ja kaikkien pelit vilkuttavat virhettä, niin järjestelmiä täytyy välillä käydä potkimassa:

Pelihallien ja pelien hävittäminen:

Ennen pitkää pelihalli tulee tiensä päähän. Vuokrasopimus päättyy, luvat menevät, paikka ei ole otollinen (sitäkin ihme kyllä sattuu), niin on aika pistää pillit pussiin ja purkaa koko roska. Netistä löytyy kuvia hulppeista halleista keskellä jotain pikkukaupungin joutomaata ja sinne ovat kuolleet. Mainoksetkin jääneet sisälle roikkumaan. Ilmeisesti taannoisen laman seurauksia. Useimmiten peleistä saa vielä murto-osan käytettyinä, niin niitä ei romuteta, mutta pahempiakin kohtaloita peleille on tapahtunut. Muu irtaimistohan on melko vähäistä.

  • YouTube - Pienehkön pelihallin purku osiin hyvin lyhyessä ajassa.

Vähän rankempi ja surullisempi tapa suorittaa sama:

  • YouTube - Pelit päätymässä kaatopaikalle.
  • YouTube - Kuinka pelien arvometallit ja komponentit kierrätetään Kiinassa. Surullista katsottavaa.

Historiaa, ennen vanhaan yms:

Onneksi nettiin on saatu vanhojakin pätkiä vuosien takaa.

Tässä mustavalkoisessa pätkässä muutama länsimies on eksynyt pachinkohalliin varmaankin noin 60-luvun tienoilla ja ovat samalla varsinainen nähtävyys paikallisille. Videolta näkee, kuinka pelejä pelattiin ennen seisten (aina 80-luvun alkupuolelle saakka) ja kuinka kimonoon pukeutunut rouva rahasti ja jakoi kuulat suoraan käteen varsin erikoisella annostelulaitteella.

Tämä videon linkin olen varmaan jo johonkin laittanut, mutta mukava huomata, kuinka touhu on kehittynyt edellisestä pätkästä. Tuohon aikaan tosipelaaja pistää kasaririllit päähän, ruskean tai tummansinisen poplarin ylle, roikottaa sätkää alahuulessaan ja nytkyy pelin ärsyttävän sirisevän äänen tahdissa. Vain nynnyt pesevät kätensä nikotiininruskeiden kuulien käsittelyn jälkeen. Video on osa pidemmästä Tokiota käsittelevästä filmistä ja siinä kuvataan varsin tarkasti pachinkohallin arkea.


Pachinkohallin sisäänkäynti. Kuva: Todd Lappin.



Pelihalli Tokiossa. Kuva: "Everjean".



Hieman pienimuotoisempi pelipaikka Takamatsun kylässä. Kuva: Todd Lappin.



New Sea Story pachinkoja pelihallissa tositoimissa. Kuva: Petri Kallberg



Pelit odottamassa pelaajiaan. Kuva: Todd Lappin.



Sea Story -pachinkoja ja japanilaista järjestelmällisyyttä. Kuva: James Knox.




pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit