Etusivulle  artikkelit galleria linkit tiedot

Batman - Pachinko

Pelin malli:

Batman (CR/YJ).


Pelin tyyppi:

Deji-pachi.


Kehyksen malli:

Hotaru punainen/sininen.


Valmistaja:

Heiwa


Valmistusvuosi:

2003


Valmistumaa:

Japani


Kuvaus:

Elektroninen pachinko, jossa sähköinen lyöntilaite. Pelin arvonta suoritetaan keskellä olevan neljän hedelmäpelin kelan avulla. Peli on eräänlainen oldskool -pachinko eli siinä on perinteisiä piirteitä, jotka puuttuvat useista samanikäisistä peleistä. Pelin aiheena on Batman -sarjakuva.

Hedelmäpelin kelat on taustavalaistu moniväriledeillä. Värivaihtoehtoja on lukuisia ja ne vaihtelevat tilanteen mukaan. Valoilla ja äänillä tehostetaan esimerkiksi jännittäviä tilanteita, joissa voitto on viimeisestä kelasta kiinni. Kelat voivat pyöriä itsenäisesti kumpaankin suuntaan eri nopeuksilla. Keloissa on myös askellustoiminto kumpaankin suuntaan ja ne voivat nytkähdellä musiikin tahtiin. Keloissa on kuusi eri symbolia: Keltainen Batman-logo, Batman, Robin, Joker, Penguin ja Poison Ivy. Jokaisella symbolilla on myös oma taustavalon värinsä, joka näkyy erikoistilanteissa normaalin taustavalon ollessa aina valkoinen.

Stereoääni. Kaksi kaiutinta. Äänenvoimakkuuden säätö näille erikseen. Lukuisia eri kappaleita ja tehosteita. Musiikki on 90-luvun tyylistä teknoa. Musiikki ei sinänsä liity pelin aiheeseen, muutamia Batman -huudahduksia lukuunottamatta. Koska LCD-näyttöä ei ole, virhetilanteissa peli puhuu virheilmoituksen (virhekoodin näkee myös takana olevasta numeronäytöstä).

Laitteessa on myös liikkuvia, pallojen kulkuun vaikuttavia osia. Mailat, jotka kaappaavat palloja, luukku, joka aukeaa ja nappaa palloja bonuskierroksen aikana sekä normaalit pyörivät spinnerit, joita lähes kaikissa pachinkoissa on. Lisäksi joitakin "salakäytäviä" pelikentän osissa.

Tämä peli on aika normaali deji-pachi toiminnaltaan. Deji-pachi tarkoittaa siis nykyään yleisintä pachinkomuotoa, jossa osuma keskiporttiin aloittaa arvonnan. Vähemmän tärkeät portit maksavat pikkuvoittoja ja keskiportti suuremman voiton lisäksi aloittaa arvonnan pelin keskellä. Keskiporttiosumia peli varastoi muistiinsa neljä kappaletta ja nämä varastoidut kierrokset esitetään pelin keskiosan valoefekteillä. Lisäksi pelikentällä on portti, joka aloittaa led-miniarvonnan. Jos arvonnan tulos on oikea, avautuvat keskiportin siivekkeet hetkeksi helpottamaan osumaa. Mikäli keskiportin arvonta osuu tiettyihin kuvioihin, alkaa ns. o-atari bonuskierros. Bonuskierroksen aikana avautuu pelin alaosassa jackpot-luukku, johon pitää saada syötettyä kuulia mahdollisimman paljon. Bonuskierros kestää maksimissaan 15 erää ja joka erässä pitää saada kuulia tietty määrä luukusta sisään. Muuten bonuskierros loppuu kesken. Tämän kierroksen aikana osumat maksavat erityisen paljon kuulia voittona. Yhteensä kuulia voi voittaa jopa tuhansia, jos vain saa moodin jatkumaan tarpeeksi pitkään. Toisista kelasymboleista peli antaa hieman erilaisen Kakuhen -bonuskierroksen, jonka jälkeen peli jää virittyneeseen tilaan. Tässä Kakuhen -tilassa kelojen arvonnat tapahtuvat parissa sekunnissa ja uuden bonuskierroksen todennäköisyys kymmenkertaistuu. Tätä kestää tavallisimmin 100-150 arvotun kierroksen ajan ja pelikentän värikäs Chance -valotaulu vilkkuu merkiksi. Jos käy tuuri, Kakuhen -tila uusiutuu kerta toisensa jälkeen. Parhaimmillaan pelaajat ovatkin voittaneet pelihallista kuukauden tai parin palkan itselleen tällä tavalla.

Laite on punasinisessä kehyksessä (frame). Valmistajan mallinimi kehykselle on Hotaru ja sitä valmistettiin vuosina 2002-2004. Hotaru-kehyksiä on myös olemassa hopea-musta-kromi sekä punakeltaisella värityksellä, joista keltainen lienee harvinaisin, mutta hopeinen ulkonäkönsä puolesta halutuin. Hotaru -kehysmalliin on saatavilla 22 erilaista peliä. Osassa on modernit LCD-näytöt, osassa tämän pelin kaltaiset hedelmäpelikelat ja joissakin jotain muuta. Kehys ei siis sido tiettyyn pelityyppiin. Pelin vaihtaminen kehykseen onnistuu viidessä minuutissa ja erillisen pelin saakin kokonaisuutta edullisemmin. Tätä voisi verrata Williamsin edesmenneeseen Pinball2000 järjestelmään. Kehysmallin erikoisuus on erillisen voittokaukalon puuttuminen ja kuulien vasemmanpuoleinen syöttösuunta. Kuulat myös ammutaan pystysuuntaisesti laitteen vasemmasta alakulmasta normaalista poikkeavalla moottoroidulla lyöntilaitteella.Kehys on muutettu kuulia kierrättäväksi, joten hävitytkin kuulat valuvat kätevästi uudelleen lyötäviksi eivätkä tipu laitteen taakse. Lyöntilaitteen voimakkuudensäätimen ohessa on taukonäppäin, jotta lyömisen voi keskeyttää voimakkuusasetusta kadottamatta. Kehys on hieman yllättävällä tavalla valaistu ja syttyy täyteen loistoon vain erikoismoodien ja voittojen aikana. Läpinäkymättömältä näyttävät muoviosat ovatkin oikeasti taustavalaistuja, kuten alla olevasta videosta käy ilmi. Kehyksen varoitusvalot on sijoitettu ja muotoiltu 70- ja 80-lukujen pachinkojen tapaan. Hyvänä ideana moneen muuhun pachinkoon verrattuna kehyksen lasi aukeaa kahdella pikakiinnityksellä ja on saranoitu. Lasin voi poistaa nostamalla sen tappisaranoista irti. Samoin ovi on saranoitu ja senkin voi nostaa myös irti. Kuulakaukalo avautuu myös ja tietyt osat voi vain vetää etukautta ulos. Myös koko peli aukeaa saranoilla puukehyksistään, joten sisäkkäisiä saranoita riittää ja peli on avattuna kuin viuhka. Lisäksi pelilauta on nostettavissa kehyksestä etupuolelta vain pikakiinnitykset avaamalla ja liittimet irroittamalla. Tämä kehysmalli onkin kiitetty helposta huollettavuudesta ja innovatiivisista ratkaisuista.

Pelilauta (cell) on hieman harvinaisempi malli, mutta eroa muihin Batman-malleihin ei ole kuin hieman voitonjaossa ja pelilaudan painatuksessa. Painatus on hieman synkkäaiheisempi ja tummanpuhuvampi kuin muissa malleissa. Pelilauta noudattelee osin vanhan koulukunnan piirteitä ja kuulilla on varsin paljon tilaa liikkua moneen samanikäiseen malliin verrattuna. Nykyään monissa näyttö ja keskellä olevat somisteet vievät kaiken tilan pelilaudasta jopa niin paljon, että vain kapea kaistale pelilaudan toisella puolella on käytössä kuulille. Kuulien liike on tässä pelissä varsin vapaata ja nauloja on paljon. Nauloja on normaali määrä ja kuviot melko klassisia. Tämä tekee pelin haastavaksi. Porttiosumilla on siis mielestäni suurempi merkitys kuin joissakin uuden koulukunnan värinäyttöpeleissä, joissa arvonta on helpompi käynnistää. Pelilaudassa on yksivärisiä valoja ja moniväriledejä. Osa valoefekteistä näkyy vain erikoismoodien aikana ja tietyillä porttiosumilla. Muutama kromiseltakin näyttävä osa paljastuu moniväriledein taustavalaistuksi - vähän sama idea kuin kehyksessä. Merkittävä osa valotehosteista tehdään hedelmäpelikelojen ja niiden ympärillä olevien valojen avulla. Pelilaudassa ei ole yleisvalaistusta, kuten flippereissä. Yleisvalaistusta ei yleensä muissakaan pachinkoissa ole, koska pelihallit ovat yleensä videovalvonnan ja imagon takia kirkkaasti valaistuja tiloja. Täysin pimeässä peliä ei siis kannata pelata, mutta hämärässä pelin valoshow on ihan komeata katsottavaa, kun pelitaulunkin ja vilistävät kuulat näkee.

Pelin elektroniset osat ja muut sisuskalut ovat aika normaalit eivätkä eroa paljoakaan muiden valmistajien vastaavista. Ainoastaan virtalähde on poikkeuksellisesti melko suuri ja lämpöä haihduttavassa alumiinikuoressa. Piirilevyt on suojattu läpinäkyvin koteloin. Suurin osa osista lähtee irti ilman työkaluja lukitukset avaamalla. Liittimet on värikoodattu eikä niitä voi kytkeä väärinpäin eikä vääriin paikkoihin. Voitonmaksut määräävä emolevy on sinetöity yhteen suuntaan kiertyvillä ruuveilla, jotta sitä ei voi huomaamatta sormeilla. Vararuuveja on leimatuissa säiliöissä muutama.




Omia
kommentteja:


Ostin pelin Keski-Euroopasta. Pelin rahti vakuutettuna oli varsin kallis, mutta lavalla tuli muutama muukin peli, joten kustannukset yhtä peliä kohden olivat kohtuulliset.

Aluksi en ollut varma, mitä mieltä olin pelistä, koska siinä oli sähkömekaaniset hedelmäpelin kelat värinäytön sijaan - siis samaan hintaan. Lähes kaikissa samanikäisissä pachinkoissa on nimittäin ihan suurikokoinen värinäyttö ja paljon animaatiota. Pidän kuitenkin hedelmäpeleistä ja mekaaniset kelat paljastuivatkin varsin hauskoiksi. Niissä on samanlaista viehätystä ja eräänlaista käsinkosketeltavaa aitoutta, jota ei voi saavuttaa videoruudun animaatioilla. Vanhempien hedelmäpelien ystävät varmasti ymmärtävät, mitä tarkoitan. Mikä näytössä menetetään, paikkaa peli puutteen muilla avuillaan varsin hyvin. Etenkin kehys on kuin joulukuusi täydessä valaistuksessa. Arvonta suoritetaan aina välillä varsin jännittävästi. Jos kaksi tai useampi symboli osuu kohdalleen, peli siirtyy ns. reach -tilaan, jossa jännitetään viimeisen symbolin osumista musiikin, tehosteiden ja väriä vaihtavien kelataustavalojen kera. Näitä on useita erilaisia ja usein tulee vastaan joku erikoinen, jota ei aikaisemmin ole ilmennyt. Peli muistaa asetuksensa sekä historiansa. Resetoinnilla lienee näihin efekteihin jonkin verran vaikutusta. Pelaaja kun täytyy pitää kiinnostuneena pitkän aikaa. Peli siis "auttaa" tai "kiusaa" pelaajaa välillä näillä efekteillä ja pitää mielenkiintoa yllä. Reach -tilassa viimeinen kela voi väärän osuman tullessa ottaa esimerkiksi vielä lisää vauhtia voimakkaan valoefektin ja musiikin kera tai joskus liikkua askel kerrallaan hitaasti eteenpäin. Askeltamisen lopussa peli voi vielä joskus vedättää ja askeltaa ohi ja sitten liikuttaa lopuksi kelaa takaisinpäin voiton oikeuttavaan symboliin. Tällaista ominaisuutta suomalaiset virkamiesmäiset hedelmäpelit kaipaisivat, mutta pelien satunnaisuudesta syntyisi keskustelua vain entistä enemmän.

Peli on valmistajansa Heiwan viimeinen mekaanisilla keloilla varustettu pachinko, mutta muut valmistajat kuitenkin tekevät edelleen hedelmäpelikeloilla varustettuja tai muuten mekaanisempia pelejä. Syy mekaanisilla elementeillä varustettuihin peleihin 20 tuuman värinäyttöpelien joukossa saattaa olla pachinkon pelaajien ikärakenteessa. Moni vanhempi pelaaja haikailee perinteisempien pelien perään, kuten täälläkään osa ei voi sietää uusia kosketusnäyttöautomaatteja. Valmistajat pyrkivät vastaamaan herkästi odotuksiin ja heillä onkin yleensä eri pelit ja mallit eri kohderyhmille. Esimerkiksi naisille suunnattuissa pachinkoissa on usein vaaleanpunainen tai hempeä väritys ja esimerkiksi paikallinen suosittu saippuasarja aiheena. Voisi siis olettaa, että mekaanisemmat pelit on sitten suunnattu iäkkäämmille pelaajille, koska tässäkin pelissä on tiettyjä perinteisiä piirteitä, joita ei kaikissa samanikäisissä peleissä enää näe. Tämä peli on aika normaali ilmestys, mutta varsin erikoisiakin ratkaisuja saadaan mekaanisesti, kuten alla olevista videolinkeistä käy ilmi.



Linkkejä:

Laitteeseen liittyviä sivuja:

Videoita vastaavanlaisista pachinkoista:

  • YouTube - Kyorakun valmistama 9 Drums Gladiator. Lienee ennätysmäärä hedelmäpelikeloja pachinkossa.
  • YouTube - Kyorakun Okanawa -pachinko. Kolme perinteistä hedelmäpelikelaa. Aika japanilainen...
  • YouTube - Super Stadiumin hedelmäpelirulettivalohässäkkä on komea! Katso myös muut peliin liittyvät videot.
  • YouTube - Fever King -pachinkon erikoiset kaksitasokelat. Hienoja efektejä varsin simppelillä tekniikalla.
  • YouTube - Hieman vanhempi pelikenttä asennettuna samanlaiseen Heiwan pachinkokehykseen.


Videoita:

Alla valmistajan promovideoa sekä joitakin videoita peliautomaatistani.









Peli edestä. Pelissä on vain yksi kaukalo kuulille.



Hahmoilla on taustavärinsä. Peilimäiseen osaan syttyy väriä vaihtava Batman-logo.



Arvonta käynnissä. Lepakonsiipiin syttyy valoja porttiosumien myötä.



Kelakoneisto irroitettuna puhdistusta varten.



Pelin kehys vilkkuu kuin joulukuusi pelin aikana. Valoanimaatioita on useita.



Pelin eri malleja ja kehysvaihtoehtoja. Viimeinen oikealla on oma pelini.



Kuulia, joissa eri pelihallien logoja. Aidot kuula-astiat, joihin mahtuu 2000 kuulaa kuhunkin.




pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit