Etusivulle  artikkelit galleria linkit tiedot

Neo Magic Pulsar - Pachislo hedelmäpeli

Malli:

Neo Magic Pulsar


Valmistaja:

Yamasa


Valmistusvuosi:

2003


Kuvaus:

Seitsemänlinjainen pachislo- eli japanilainen hedelmäpeli, jossa kelat pysäytetään itse napista painamalla halutussa järjestyksessä. Jos nappeja ei paineta, kelat pysähtyvät automaattisesti puolen minuutin kuluttua.

Peli on himopelaajille suunnattu ns. Max Credit -peli, eli kierros käynnistyy vain kolmella krediitillä, jolloin kaikki voittolinjat ovat käytössä.

Malli on jatkoa valmistajan aikaisemmille Pulsar -peleille. Yhteistä peleille on sammakkoaihe. Sammakot esiintyvät näissä peleissä eri rooleissa ja oletettavasti tämän pelin sammakkovelhoaihe mukailee suosittua Harry Potteria. Tätä kirjoittaessa mallin jälkeen on ilmestynyt ainakin kolme muuta uudempaa ja pidemmälle vietyä mallia, joista kahdessa uusimmassa on laajakuvavärinäyttö.

Keloja on kolme kappaletta ja ne ovat ajoittain taustavalaistut valkoisilla ledeillä. Kelat pyörivät vain yhteen suuntaan.

Stereoääni. Neljä kaiutinta - bassot ja diskantit. Äänenvoimakkuuden säätö näille erikseen. Lukuisia eri kappaleita taustamusiikkina. Äänentoistopuolta onkin kehuttu montaa muuta vastaavaa peliä paremmaksi.

Mallin erikoisuus on läpinäkyvä, hologrammimainen elektroluminenssinäyttö, joka heijastuu mekaanisten kelojen päälle lasiin. Malli on järjestyksessä valmistajan toinen el-näytöllä varustettu malli. Vastaavia malleja on ainakin neljä muuta erilaista. Näytön kuva on keltainen. Välisävyt muodostetaan flippereistä tutulla tavalla vilkuttamalla kuvapisteitä nopeasti. Musta on luonnollisesti läpinäkyvä. Näytön resoluutio on 340x220 pikseliä. Näyttö luo tehosteita mekaanisten kelojen symbolien päälle. Mekaaniset kelathan ovat pakollisia japanilaisissa hedelmäpeleissä. Näyttöä käytetään lisäksi paljon hyväksi erikois- ja bonusmoodeissa, joissa on mahdollisuus voittaa normaalia suurempia voittoja.

Erikois- ja bonusmoodeja on lukuisia erilaisia. Moodi alkaa yleensä tietyllä symboliyhdistelmällä toisten yhdistelmien antaessa vain normaaleja voittoja. Joistakin moodeista pääsee seuraavaan ja moodeja voi olla myös kaksikin päällekäin käynnissä. Peli myös ilmoittaa moodin onnistuneesta läpäisystä ja palkitsee onnistumisen bonuskierroksella tai kymmenkertaisilla voitoilla seuraavilla kierroksilla. Moodien aikana esimerkiksi yritetään pysäyttää symboleja laitteen määräämässä järjestyksessä, välttää tiettyjä symboleja tai esimerkiksi yritetään saada parempia symboleja kuin ruudussa näkyvä vastustaja saa. Erittäin paljon voittoja jakavan erikoiskierroksen lopuksi peli vaatii resetoinnin pelinhoitajan avaimella. Erikoiskierroksen voittomäärä voi maksimissaan olla yli tuhat kolikkoa.

Peli tallentaa pelattuja kierroksia tietyn määrän ja rahaliikenteen tilastotiedot useiden päivien ajalta. Kellonajat ja päivämäärät. Näihin tietoihin on pääsy myös pelaajalla pelin valikosta. Ilmeisesti tarkoituksena on antaa mahdollisuus seurata omaa pelaamistaan, kuten Raha-automaattiyhdistyksen peleissäkin nykyään. Peliongelmiin on herätty Japanissakin. Valikosta voi myös valita aikaisemman Pulsar -mallin pelimuodon. Automaatissa on siis tavallaan kaksi eri peliä samassa.

Vaikka virrat katkaisee kesken kelojen pyörimisen, peli osaa jatkaa peliä tismalleen samasta tilanteesta, mihin se jäi. Krediitit säilyvät, moodi pysyy ja kelat jatkavat pyörimistä. Ilmeisesti ominaisuus on pelaajan turvaksi esimerkiksi sähkökatkoksen varalta.

Pelissä on kuusi eri vaikeusastetta, joiden teoreettiset palautusprosentit ovat 96% ja 112% välillä. Vaikeusaste säädetään erillisellä avaimella ja huoltopainikkeella. Helpoimmalla tasolla erikoisempien bonuskierrosten esiintymistodennäköisyys pienenee, mutta tavallisten kierrosten pikkuvoitot kasvavat.

Vaikka periaatteessa pelin kelat voi pysäyttää itse, on pelin käyttäytymisessä havaittavissa jonkinlaista piikkikäytöstä ja tietyt yhdistelmät tuntuvat toistuvat, vaikka kelat pysäyttäisi tarkoituksella miten sattuu. Japanin tiukasta uhkapelilainsäädännöstä johtuen yhden kierroksen maksimivoitto on viisitoista kertaa pelipanos. Suuret voitot jaetaankin antamalla ilmaisia pelikierroksia ja erikoismoodien aikana peli itse pysäyttää kelat sopivaan kohtaan, vaikka kelan pysäyttäisi tarkoituksella pieleen. Voittoja tulee kuin taikaiskusta ja lakia kierretäänkin siten oikein urakalla.Omia
kommentteja:

Ostin pelin Keski-Euroopasta. Pelin rahti vakuutettuna oli varsin kallis. Pakkaus oli poletteineen 45 kiloa ja pyykinpesukoneen kokoinen järkäle. UPS onnistui hukkaamaan lähetyksen, mutta paketti löytyi kuitenkin Tanskasta kuvauksen perusteella. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun UPS hukkaa jotain kallista, joten kuinkahan yleistä tämä heillä on... Onneksi myyjä oli hieman suurempi yritys isolla pelivarastolla, joten uusi lähetyskin oli varmuuden vuoksi jo pakattuna heillä. Hyvällä/huonolla tuurilla olisin siis saattanut saada kaksi peliä yhden hinnalla! Yksi johto oli irronnut liittimestään kuljetuksen aikana ja laite oli tästä syystä juuttunut huoltomoodiin. Irronnut liitin löytyi kuitenkin melko helposti laitteen syövereistä. Liekö UPS tässäkin viitannut kintaalla isoille FRAGILE -tarroille. Pakkaus oli kuitenkin saapuessaan ehjä ja hyvin pakattu.

Laitteen myynyt yritys myöntää käytetylle ja huolletuille laitteelleen puolen vuoden takuun, joten peliä saa pelata ihan hyvillä mielin. Laite on vuodelta 2003 ja johtuen Japanin lainsäädännöstä, se lienee juuri ja juuri sisään ajettu. Pelihallien välisen kilpailun vuoksi peliä ei liene pelattu edes lainsäädännön rajoittamaa kahta vuotta vaan varmaan vain joitain kuukausia.

Pelin puisissa, mustissa kyljissä oli joitain varastoinnista ja kuljetuksesta johtuvia naarmuja, mutta nämä eivät juurikaan näy ja ovat päällemaalattavissa. Muuten pelin yleisilme oli lähes uuden veroinen ja kaikki kiiltävät ja kromiosat olivat siistejä. Näytössä ei ole kuolleita pikseleitä ja kaikki valot toimivat. Sisällä oli jonkin verran pölyä ja se taitaa näkyä kuvissakin. Joku päivä pitää kunnostautua ja putsata kaikki läpikotaisin. Japanista ei muuten edes tuoda tänne länteen kaatopaikkakunnossa olevia koneita, joten nämä ovat yleensä ihan turvallisia ostoksia. Huonokuntoiset päätyvät sieltä kierrätettäviksi.

Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta näistä pachislo -hedelmäpeleistä, mutta nyt olen täysin myyty. Ymmärrän täysin perinteiset ja etenkin RAY:n arvokkaan hillityt hedelmäpelit, mutta itse olen viehtynyt räikeään kasinoilmeeseen ja mitä enemmän vilkkuvaa ja välkkyvää, sen parempi.

"Hologramminäyttö" on varsin komean näköinen ja ensimmäisellä kerralla se on todella erikoisen näköinen ilmestys. Animaatiota on paljon ja eri moodeissa seikkaileva sammakko on aika symppis tapaus. Näyttö herättää mekaanisten kelojen symbolit eloon ja korostaa mahdollisesti tulossa olevia voittavia linjoja, jolloin paineet oikea-aikaiselle viimeisen kelan pysäytykselle kasvavat entisestään. Erikoismoodien aikana näyttöä ja taustavaloja käytetään mukavasti hyväksi. Animaatiota jos jonkinlaista on joka moodissa. Peli kiusaa sammuttamalla taustavaloja ja ajoittain näyttämällä kelojen päällä hämäävää grafiikkaa. Vaikka tämä peli ei pyöritä väärään suuntaan tai askella keloja symboli kerrallaan auttaakseen pelaajaa, se kuitenkin auttaa muuttamalla jonkin mitättömämmän symbolin näytön avulla voittoon oikeuttavaksi symboliksi. Viiden normaalin voittolinjan lisäksi kahta ylimääräistä voittolinjaa korostetaan näytöllä tai nämä linjat pelataan vain näytön avulla. Näyttö mahdollistaa myös monipuolisen tilastotiedon näyttämisen ja selkeät huoltovalikot. Peli tallentaa muutamalle eri pelaajalle tilastotietoja ja pelattuja kierroksia. Tietoa saa kaivettua ulos ihan kivasti. Lisäksi peli näyttää sen hetkisen antosuhteen ja mm. kymmenen viimeistä jackpottia päivämäärineen sekunnin tarkkuudella.

Pelissä on musiikkia paljon ja ihan hauskat äänitehosteet. Joissakin japanilaisissa peleissä saattaa olla pidemmän päälle ärsyttävät äänet, mutta näitä biisejä huomaa hyräilevänsä tiskatessakin. Tämä on kuulemma ihan yleinen ilmiö kaikissa Yamasan valmistamissa uudemmissa peleissä. Valmistaja panostaa ääniraitaan montaa muuta valmistajaa enemmän. Lisäksi äänentoisto on aika komea. Ääntä laitteesta lähtee sen verran, että halutessa naapurienkin korvat tinnittävät. Halutessaan äänet saa toki pois, mutta tällöin kelojen hurina kuuluu varsin selvästi. Nämä pelit on tehty erittäin meluisiin pelisaleihin, joissa kaiken metelin päällä on soi musiikki, joten pelit tehdään äänekkäiksi, jotta efektit erottuisivat.

Peliin voi asentaa Autostop -lisäkortin, jolloin kelat saa pysähtymään halutussa järjestyksessä ja satunnaisesti. Toiminnon saa tällöin pois päältä ja päälle painamalla pysäytysnappeja pari sekuntia. Myös ajoitusta ja järjestystä saa muutettua. Jotkin kalliimmat autostop-kortit sisältävät myös autocredit -toiminnon, jolloin ei tarvitse rahaakaan syöttää. Myös erikseen asennettavia yksikätisen rosvon kahvoja saa näihin peleihin. Tällaiset viritykset eivät tosin kuulu tällaisten pelien luonteeseen ja ajoitusta vaativien erikoismoodien aikana ne viimeistään varmistavat sen, ettei voita mitään.

Lisäksi on saatavana laskinyksikköjä, jotka laskevat sisäänsyötettyjä ja ulosmaksettuja rahoja. En oikein ole varma, onko tällainen laite kovin käytännöllinen Yamasan Neo- sarjan peleissä, koska tilastotietoa tallentuu peleissä muutenkin.Linkkejä:
  • Pachistat - Myy japanilaisiin hedelmäpeleihin tilastotietoja kerääviä laitteita.
  • Devographx - Myy hedelmäpeleihin muutostöitä ja personoituja tarvikkeita.
  • Auto Slot - Myy pachislo -peleihin ns. autostop -laitetta, jolla peli toimii satunnaisesti kuten länsimaiset.
  • 1000 Bulbs - Peliautomaatteihin sopivia lamppuja.
  • 7 Miles Slots - Poletteja, varaosia ja tarvikkeita peleihin.


Video:

Videon alussa alkuanimaatio ja pelin statistiikkavalikoita. Kolikkoaukon pikasyötön esittely ja käynnistys. Normaalimpaa pelaamista, jossa yhdistelmät eivät osu kohdalleen ja lopussa yksi erikoisbonuskierros, jossa automaatti maksoi 450 kolikkoa voittoina.

Peli edestä.


Elektroluminenssinäyttö. Näytössä pelin otsikkoanimaatio.


Taustavalaistut kelat.


Peli tallentaa tilastotietoja eri pelaajille. Huoltovalikosta näkee vielä enemmän statistiikkaa päivämäärineen.


Automaatti avattuna.


Oven yläosan osat.


Oven alaosan osat.


Osat automaatin pohjalla.


Osat automaatin yläosassa.


Kelajärjestys.


Peliohjeet. Ohjeista saa jotain tuntumaa pelin monimutkaisuudesta.
pajatso, pajatsot, pajatsoja, pajatsopeli, pajatson, payazzo, bajazzo, bayazzo, fingerschlagautomat, kronespill, knipsekasse, juhan, juha's, site, coin-op, raha-automaatti, peliautomaatti, viihdeautomaatti, rahapeli, pokeri, pelisivut, rakennus, nikkarointi, pelit