Vinkit
Karting

Yamaha KT100
 On hyvä ja luotettava kone karting käyttöön mutta se vaatii tiettyjä perusasioita toimiakseen hyvin.  
  • KONETTA EI SAA KOLHIA EIKÄ PUDOTTAA !
  • Ennenkuin kiinnität konetta moottoripukkiin  tarkista moottorin 'suoruus'. Parhaiten se onnistuu hiomalla kasattu moottori esim 180 hiomapaperilla lasia vasten kiinnityskohdistaan. Kun kaikki alapalat ovat hioutuneet tasaisesti on koneen pohja suora. Tämä tietenkin edellyttää, että kone on kasattu suoraksi asennus levyä-tai kuten itse tein sylinteriä vasten lohkot tasaisesti kiristämällä. Sylinteri kiristetään kevyesti , myös kevyesti kiinnitettyjä lohkon paloja vasten ja  esim . massavasaralla varovasti koputtelemalla  eripuolilta,samalla  kiristetään lohkot lopulliseen kireyteen. Pinnan suoruuden huomaa myös lohkojen päällä olevan tiivisteuran tasaisuudesta , jos kynttä vasten tuntuu, että lohkot ovat eri korkeudella, niin kone ei ole suora ja ei myöskään toimi oikein vaan tiivisteet vuotavat ja laakerilinjan vinous aiheuttaa alakerran jumittamista .
  • Moottoripukki pitää aina tarkistaa ilman moottoria kiinnityskohtaansa auton runkoa vasten! Liu'uta pukkia  n. 5 cm matkalla  runkon päällä ja jos pukki keikkuu  on se vino ja vetää myös koneen vinoon kiristettäessä. Käytin itse n. runkoputken paksuista putken pätkää, johon kiinnitin ilmastointi teipillä 180 hiomanauhaa, jota vasten hioin  pukkia , aina välillä tarkastaen runkoa vasten. Muista hioa tasaisesti eri kulmista! Moottoripukin päällipuolen suoruus on myös hyvä tarkistaa ja tarvittaessa oikaista!
  • Rungosta kannattaa hioa pukin kohdalta turhat maalit ja rösöt pois , hiotun kohdan voi vaikka kiillottaa hiomatahnalla ,niin se ei hapetu eikä ruostu niin helpolla.
  • Koneen toimivuus kasauksen jälkeen on helppo tarkistaa kokeilemalla ennen ja jälkeen kiinnityksen  moottorin päittäisvälys. Tämä tapahtuu vetämällä vetorattaasta edestakaisin,jolloin pitäisi tuntua liike joka on n. 0.1mm. Jos tätä likettä ei asennuksen jälkeen tunnu  kone on kiristetty vinoon eikä tule toimimaan kunnolla.                                           PS. Ero on huomattava!!!!


Kaasutin

Walbro kaasutin vaatii toimiakseen hyvin tiettyjä perusasioita.
  •  Polttoaineessa saa olla epäpuhtauksia eikä myöskään vettä. Veden tai muun vastaavan ongelman estämiseksi, pidä aina mukana varapolttoainetta ja tankkaa asemilla jossa on hyvä vaihtuvuus.
  • Roskat on helppo ehkäistä käyttämällä puhtaita astioita ja välineitä tankatessa .
  • Kannattaa tehdä valmis 6% seos  , suhde on 1 litra hyvää öljyä ja 15.6 litraa bensaa. Kaada ensin litra öljyä n. 20 l. muovikannuun ja lorota pari litraa bensaa sekaan, korkki kiinni ja aloitetaan  hillitön ravistelu, joka kannattaa tehdä tosi huolella ja sitten loput bensat mittarin mukaan (98E käy hyvin Yamahassa ja kun menet muualle pohjoismaihin, niin ota omat bensat mukaan jos polttoaine on ns. vapaa).Öljynä käy esim. Motul kart  joka ei juurikaan karstaa ja toimii hyvin Yamahassa eikä kaasuttimen kalvotkaan  kärsi. Huomaa, että sinulla on nyt (mieluiten uudehkossa muovikannussa) valmis 'satsi' jota ei tarvitse mittailla , eikä lorotella kuin tankkiin ja vielä mieluiten ko.kannun sisällä säilytettävällä letkulla. 
  • Monet mekaanikot evät suostu laittamaan polttoaineletkuun suodatinta koska väittävät sen estävän pollttoaineen virtausta. Itse käytimme riittävän jäykkää letkua ja halkaistuja suojaputken pätkiä letkun päällä  kiinnitys kohdissa .Polttoaine tankissa oli AINA suodatin ei letkussa. Suodattimena käytimme mekaanikko Mäkelän (joka tekee loistavia Yamahan pakoputkia) suosittelemia Partner raivaus-sahan ns. verkkosuodattimia. Moottorisahan suodatin riittää Rakettiin muttei Yamahaan.
  • Pura aina kaasutin kauden loputtua ja  liuota sakat upottamalla kaasutin muutamaksi päväksi esim. asetoniin ja sen jälkeen puhalla kanavat puhtaaksi. Jos mahdollista vie runko ultraääni pesuun.
  • Kun huollat kaasuttimen ennen kisakauden alkua on syytä yleensä vaihtaa läppäakseli, osa on suhteellisen  kallis mutta kulunut akseli vuotaa ja sotkee seoksen ja voi vääntää läpän vinoon.Muista käyttää ruuvilukitetta kun kiinnität läpän akseliin. asennuksen lopuksi taivuta akselin stopparia niin, etä kaasuläppä on ehdottoman suorassa ja säädä ruuvista läppä raolleen (yleensä ruuvi jousta vasten loppuun asti). Läpän raollaan olo helpottaa mutkasta lähtemistä ja suoruus on muutenkin tarkistettava ennen joka lähtöä.
  • Kaasuttimen pohja on hyvä 'pyyhkäistä' lasin päällä  800:lla vesihiomapaperilla käyttäen esim. WD 40 :stä liukasteena. Älä hankaa vaan joka pyyhkäisyn jälkeen vaihda kulmaa( ns. ristiin hionta). Tämä ehkäisee teflon tiivisteen vuotamista.
  • Valitse aina oikea tiiviste sarja , itse käytimme ilman ongelmia D 10 - WB 950 sarjaa.
  • Aloita kasaus asentamalla puhdas suodatinverkko , apuna voi käyttää esim. sopivaa poranterän pyöreää päätä niin ei verkko vahingoitu.
  • Seuraavaksi asennetaan  kalvo (tarkista silmämääraisesti , ettei se ole taipunut tai murtunut, läppiä voi varovasti sormella painaa jos ne ovat kovasti kohollaan) ja sitten tiiviste jonka päälle pohjalevy asettuu tiivisteineen ohjaintappien avulla. Pidä pohjalevyä peukalolla paikallaan ruuvien asennuksen ajan. Pohjalevy kiristetään ristiin (käytä aina ruuveihin sopivaa ruuvimeisseliä) kohtuullisella momentilla .
  • Laita kierrosluvun rajoitinkalvon tiivisteeksi  se jossa on yhdysuran päissä kaksi pallomaista reikää. Tiivisteen päälle kalvo (jota ei kannata paljon taivutella vaikka joku ehdottaisikin). Kierrrosluvunrajoittimen kansi on syytä kiristää varovasti jottei kansi väänny( tämä on yleisin vuotopaikka ja kannen oikaisu on hankalaa).
  • Aseta uusi neulaventtiili (musta on hyvä jos löytyy , ei kulu millään) .
  • Seuraavaksi tärkein l. vipu josta ensin hiotaan kaikki reunat pyöreiksi 800;lla vesi hiomapaperilla. Vipu oikaistaa hampaattomalla lattapihdillä , puristamalla neulan puolen haarukkaapihtien päässä  jolloin  haarukat tulevat samalle tasolle ja suoristetaan koko vipu sormilla varovasti taivuttamalla pituussuunnassa. Sivusuunnassa tulee vivun ola suht' koht' suora.
  • Asennetaan esim. 8g. jousi paikoilleen, jos jousi on liian jäykkä sen voi vaihtaa esim. 7g.jouseen. . Jousta ei saa katkaista , eikä venyttää vain ja ainoastaan jos tarvitsee, puristaa sormien välissä!
  • Vivun oikea taso mitataan asennettuna paikoilleen tiivisteen kanssa.Se tapahtuu  asettamalla  läpinäkyvä plexin pala johon on porattu kalvonipan haarukan kohdalle n 3mm reikä, ja myös kohdistustappien kohdalle sopivat rei'ät.      Mittaa levyn paksuus (käyttäen digitaalista työntömittaa) ja nollaa mitta, jolloin levyn paksuus ei vaikuta mittaukseen. Kaasuttimeen pumpataan paine 0,5-06 OK kuivalla neulalla, ja aletaan hiljaa työntää työntömitan päätä kohti nippa haarukkaa ja jos neula aukeaa mitan ollessa 1,6-1,7  kaikki OK!
  • Aseta varovasti nipallinen pumppukalvo paikoilleen tiivisteen päälle paineen ollessa koko ajan päällä.Laita kansi paikoilleen (kansi kannattaa myös oikaista hiomalla se lasia vasten 400;lla vesihiomapaperilla) ja pidä sitä peukalolla paikoillaan kun kiristät kannen  varovasti ristiin. Paineen pitää pysyä liki samana koko operaation ajan.
  • Kierrä säätöruuvit paikoilleen kevyesti pohjaan.(Säätöruuvien jousien päät voi taivuttaa kevyesti ylös 1mm.matkalta litistetystä kohdasta ,tämä ehkäisee ruuvia pyörimästä ajon aikana.Kannattaa myös vaihtaa paksumpi  o-rengas  L-ruuviin, en suosittele nippusiteen käyttämistä ,koska se vääntää ruuveja ja tuhoaa samalla rungon kierteet.)
  • Pumppaa n. 1kg/cm3 paine ja odota hetki. Kaasutin ei saa vuotaa kun ruuvit ovat kiinni. Josi vuotoa ei ole, avaa hitaasti L-ruuvia n. 1,75 kierrosta jolloin paine hitaasti laskee ja H- ruuvia 1/2 kierrosta jolloin paine putoaa nopeasti ja pysähtyy paikoilleen 0.5- 0.6 kohdille.
  • Jos kaasutin vuotaa vaikka ruuvit ovat kiinni, kokeile ensin vaikka sarjassa olevalla  kumitiivisteellä ja  jos paine nyt pitää, on kalvo halki tai pohja viallinen.
  • Jos pohja ei vuoda kokeile vaihtamalla  pumppukalvo, varsinkin nipattomat kalvot ,jos haluat niitä välttämättä käyttää vuotavat usein.
  • Seuraava yleisin vuotopaikka on kierrosluvunrajoittimen kansi ,jos vuotaa niin kokeile ottamalla toisesta kaasuttimesta ko. kansi.
  • Muista aina ajon jälkeen: irrota bensaletku ja laita käsi kaasuttimen  eteen, eli ns. imuta takapyörästä edestakas heiluttamalla kaasari tyhjäksi.Näin kun muistat aina tehdä säilyy se toiminakunnossa pitempään.
  • Sadekelillä käytä kumista alakalvoa ja mielellään ei sitä parasta kaasutinta. Joka lähdön jälkeen kuivaa alakavo vetämllä se puhtaiden sormien välistä.Voit myös käyttää teflon kalvoa , puhdista kalvo suihkuttamalla siihen  Brake Cleeneriä (joka on hyvä kaasuttimen ja jarrulevyn puhdistukseen mutta varo silmiä ja ihoa!!! )ja vetämällä kalvo varovasti sormien välistä. Älä suihkuta Brake Cleeneriä kumikalvoihin!!!!